House of Wax

Zo kom je over jouw tandartsangst heen

Ben jij al een tijdje niet bij de tandarts geweest, aangezien je het eng vindt? Dan heb je last van tandartsangst. Erg vervelend, maar hoe kom je hier nou het beste van af? Hieronder bespreken wij de beste tips om jou over je tandartsangst heen te laten komen.

Waar komt je angst vandaan?

Elk probleem moet je natuurlijk aanpakken bij de kern. Zo weet je wat het probleem is en hoe je dit eventueel kan oplossen. Ben je bang voor de tandarts zelf, of heb je niet zo’n goede band met je tandarts? Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld naar een andere tandarts te gaan waar je je op je gemak voelt, zoals tandartspraktijk Rotterdam Centrum. Ben je bang voor de handelingen die de tandarts gaat uitvoeren? Dan kun je bijvoorbeeld vragen voor extra informatie en eventuele stappenplannen. Zo weet je waar je aan toe bent en kan de tandarts rekening houden met jouw angst.

Voorkomen van angst

Ook hebben kinderen wel eens last van tandartsangst. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het meenemen van je kind naar de tandarts, zo beperk je dat er op latere leeftijd tandartsangst ontstaat. Moet je kind naar de tandarts? Ga als ouder dan mee tijdens de controle of behandeling, want dan voelen ze dat er iemand bij hun is. Is je kind al ouder? Laat ze dan alleen naar de behandelkamer gaan en wacht zelf in de wachtruimte, zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen.

Doe ook geen valse beloftes zoals ‘het doet niet pijn’ en ‘de tandarts vindt toch geen gaatje’ want als dit wel gebeurt, kan het kind zich verraden voelen. En je kan je kind na het bezoek aan de tandarts belonen met een klein presentje of iets anders leuks, waardoor je jouw kind kunt opvrolijken.

Tips voor je tandartsangst

  • Spreek met je tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand. Wanneer je dit doet, kan de tandarts de behandeling onderbreken en heb je nog controle over de behandeling.
  • Probeer jezelf af te leiden, dit kan door bijvoorbeeld te luisteren naar de muziek die opstaat of te kijken naar de afbeelding die aan het plafond hangt. Want als je minder aandacht hebt voor de behandeling, zal het gevoel minder vervelend zijn.
  • Wanneer je pijn ervaart is het belangrijk om direct contact op te nemen met jouw tandarts, zoals de tandarts spoed Rotterdam. Deze tandarts zal jou direct op dezelfde dag behandelen waardoor jij niet lang in de pijn hoeft te zitten. Dat is een prettig idee.

Volg ons!

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

/* ]]> */